alt logo

Teknik

Kanal 75 Media teknik

Kanal 75 filmar och direktsänder mer än 90 procent av de ca 1 000 trav- och galopptävlingarna i Sverige varje år. Loppbilderna sänds via fiber eller satellit till produktionscentret vid Solvalla, där vidareutsändning sker i ATG Live (till Sverige och utlandet, i TV och på internet) och till TV4. På internet använder vi oss av formaten Flash, H.264 och Windows.

Alla trav- och galoppsändningar är av sin natur fyllda av informationsgrafik. Grafiken uppdateras med nya data flera gånger per minut från ATG:s infosystem och publiceras live eller i redigerad form i de olika programmen. Som stöd för vår grafiska lösning använder Kanal 75 grafiksystem som baseras på Pinnacle Deko kombinerad med egentutvecklade lösningar.

Kanal 75 har fyra kontrollrum, som används för sändningarna i TV4, ATG Live, till utlandet och i övriga kanaler. Sändningarna streamas dessutom för att ses på internet, live eller i efterhand, bl a i det populära lopparkivet där 400 dagar av i Sverige körda trav- och galopplopp kan ses i efterhand. För streaming på internet använder Kanal 75 ett flertal olika lösningar, bl a Ventuz samt viss egenutvecklad teknik.

I produktionscentret har Kanal 75 fem fullt utrustade HD Avid-redigeringar, som används dagligen. Vi använder också andra redigeringsprogram, såsom Adobe. Kanal 75 har från första början producerat allt digitalt, därefter anpassat alla format till 16:9 och nu produceras allt i full HD.